Chleb Portugalski – Pão de agua (thermomix)

309 views 9:41 am 0 Comments 25 sierpnia, 2021

SKŁADNIKI


  • 720 g maki pszennej chlebowej, Plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu

  • 1 łyżeczki suchych drożdży
  • 10 g soli
  • 550 g wody

  • 720 g maki pszennej chlebowej, Plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu

Directions

  • Do dowolnego urządzenia miksującego należy wlać zimną wodę a następnie połączyć ją z mąką pszenną (najlepiej typ 750 tzw. chlebowa). W przypadku thermomixa należy wybrać obroty 6 poziomu oraz czas 20 sekund.
  • Ciasto powinno zaprzyjaźnić się w pojemniku przez około pięćdziesiąt minut.
  • Do zaczynu należy dodać drożdże suche bądź też świeże w ilości 40g oraz sól. Wyrabiać w naczyniu miksującym przez 6 min/ obroty 6 w przypadku tradycyjnych mikserów najwyższe obroty przez oko 9 minut.
  • Przełożyć ciasto do natłuszczonego oliwą naczynia i przykryć folia spożywczą lub ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C
  • Ciasto wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek
    (nie wyrabiać ciasta zbyt długo)
  • Ostrożnie przełożyć uformowany bochenek do posypanej mąka formy,
  • Piec przez około 55min w temperaturze 250°C
  • Chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.