SKŁADNIKI
720 g maki pszennej chlebowej, Plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu- 1 łyżeczki suchych drożdży
- 10 g soli
550 g wody
- 720 g maki pszennej chlebowej, Plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
Directions
- Do dowolnego urządzenia miksującego należy wlać zimną wodę a następnie połączyć ją z mąką pszenną (najlepiej typ 750 tzw. chlebowa). W przypadku thermomixa należy wybrać obroty 6 poziomu oraz czas 20 sekund.
- Ciasto powinno zaprzyjaźnić się w pojemniku przez około pięćdziesiąt minut.
- Do zaczynu należy dodać drożdże suche bądź też świeże w ilości 40g oraz sól. Wyrabiać w naczyniu miksującym przez 6 min/ obroty 6 w przypadku tradycyjnych mikserów najwyższe obroty przez oko 9 minut.
- Przełożyć ciasto do natłuszczonego oliwą naczynia i przykryć folia spożywczą lub ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C
- Ciasto wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek
(nie wyrabiać ciasta zbyt długo) - Ostrożnie przełożyć uformowany bochenek do posypanej mąka formy,
- Piec przez około 55min w temperaturze 250°C
- Chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce